Neden Psikoterapiye Başlamalısınız?

Bu herkes için kendince cevaplanması gereken bir sorudur. Mesleki tecrübelerime göre bu soru, danışanlar tarafından psikoterapide de sık sık kendilerine ve bana cevaplanmak üzere sorulur. Fakat bu cevabı sizin yerinize kimse veremez. Bu yüzden bu soruyu cevaplamak yerine nasıl cevaplayabileceğimizi konuşalım.

Hayatımızda her an farklı duygular deneyimleriz. Öfke, üzüntü, gerginlik veya heyecan gibi duygular hissedebiliriz. Bu duygular her kişide farklı şekilde yaşanabilir. Örneğin, ben öfkelendiğimde sesim yükselebilir veya sert sözler sarf edebilirim. Bu duygular ve bunlara bağlı düşünceler zihnimizi meşgul edebilir ve rahatsız hissetmemize neden olabilir. Psikoterapi, bu duyguları ve düşünceleri anlamaya ve yönetmeye çalışmamıza yardımcı olur. Kendimizle olan ilişkimizi daha iyi anlamamızı ve daha mutlu ve tatmin edici bir hayat yaşamamızı sağlar. Tüm bu duyguları ve düşünceleri psikoterapiyle anlamaya çalışmak, kendimizle olan ilişkimizi keşfetme fırsatı sunar.

Duygu ve düşüncelerin ötesine geçtiğimizde, her şey yolunda gibi görünse de, iyi bir iş, eş, araba, gelecek sahibi olmasına rağmen bir şeyler eksik veya tatmin edici değilse, ifade edilmesi zor duygular ve düşünceler varsa, bazı sorulara cevap bulmak ve kendimizi keşfetmek için psikoterapiye başlamak iyi bir yöntem olabilir.

Sürekli hayatınızda yaşanan benzer ayrılıklar, zarar veren ilişkiler ve bu tekrarları anlamak, neden benzer olayları farklı farklı insanlarla yeniden yaşadığınızı keşfetmek için psikoterapiye başlamak bu ilişkilerimizin doğasını anlayıp, dönüştürme isteğiyle ilgili olabilir.

Bazen eş, çocuk, kardeş gibi yakın çevremizin ısrarı üzerine zorunluluktan başlayan kişiler bile en azından 1-2 seans denemek isteyebilirler. Eğer bu kişiler bize yakın ve değer verdiğimiz kişilerse neden böyle bir öneride bulunduklarını ve ısrar etmelerinin sebebini düşünmek, ilişkilerimiz açısından faydalı olabilir.

Başlangıçtaki nedeniniz ne olursa olsun, süreç içinde kendini keşfetme, kişiliğini tanıma, sınırlarını belirleme ve kendine yatırım yapma gibi yeni nedenlerle psikoterapiye devam etme isteği oluşabilir.

Belki bu saydıklarımız veya bunlara benzer bir sürü farklı nedeniniz olabilir. Burada önemli olan husus, “Neden psikoterapiye başlamalıyım?” sorusu aklınızdan geçtiyse, bunun için bir nedeniniz olduğudur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir